mandag 20. april 2015



Fantastiske Jordan



Jordan er ett land jeg har besøkt mange ganger og blitt svært glad i. Det lille kongedømmet ligger som en fredelig oase i regionen. Menneskene er kjent for sitt vennlige og hjelpsomme vesen, både åpne og glade. Det bor nesten 9,4 millioner innbyggere fast i landet og de aller fleste bor i de store byene i nord. En stor del av Jordans befolkning er palestinere eller av palestinsk herkomst. Man regner med at nesten 2,5 millioner til bor i landet uten fast opphold. Jordan er ett kongedømme som offisielt ble ett fritt land i 1946 etter å ha vært ett såkalt britisk protektorat fra 1921. Kongefamilien nyter stor respekt både i sitt eget land som i verden forøverig. Landskapet er svært fascinerende med store høydeforskjeller fra hovedstaden Amman på nesten tusen meter over havet, til Dødehavet mer enn 415 meter under havet. Det er ikke bare høydeforskjeller men også store variasjoner i landskap og temperatur fra nord til sør. Nord i landet og i Jordan-dalen finner vi grønne jordbruksområder. I sør har vi den vakre Aqaba-bukten med sitt varme og solrike klima, her kan man virkelig nyte en avslappende ferie året rundt. Lille Jordan har hele fem steder som finnes på UNESCO sin verdensarvliste. De vanligste stedene å besøke av disse er nok ruinbyePetra, ørkenen Wadi Rum og Bethany. Bethany er stedet ved Jordan-elven hvor Døperen Johannes i sin tid skal ha døpt Jesus Kristus.



Midt mellom hovedstaden Amman og Aqaba i sør finner vi den vakre klippebyen Petra. Nabateernes hovedstad ligger på godt over tusen meter over havet. Høyt beliggende i ett fjellområde med mange daler og dype kløfter bygget de opp sitt imperium. Varmt og tørt på sommeren, på vinteren kan det være både kaldt og snø her. Nabateerne hadde sin storhetstid for rundt to tusen år siden under Kong Areteas IV. Fra å leve av å plyndre karavaner i århundrene før vår tidsregning, skapte de seg så en rikdom basert på handel og de mange handels-karavanene som møttes i regionen. De måtte betale skatt til Nabateerne for å passere.

Vandring gjennom Sig - den vakre kløften
Al Kazneh - Skattkammeret



























På bildene du ser har jeg vandret noen kilometer gjennom kløften som kalles Siq. I løpet av vandringen opplever man det mest fantastiske landskap og farger. Berggrunn er full av mineraler som gir nydelige farger i den porøse steinen. Her har jeg kommet frem til det berømte Al Kazneh eller Skattkammeret som det også kalles. Skattkammeret er egentlig en Kongegrav med ett mausoleum under. Petra hører i dag med på listen over de "nye" Syv underverker i verden. Utgravningene under inngangen til Skattkammeret startet i 2004, her fant man 13 skjeletter. Klippebyen ble "gjenoppdaget" av sveitseren Johann Ludwig Burckhart i 1812. Den vakre fasaden er hugget inn i klippen av sandstein i perioden når vår tidsregning startet . I dag regner man med at kun 70 % av byens skatter er gravet ut, så det finnes fortsatt mye under sanden. Det opprinnelige nivået i Petra ligger 2-3 meter under dagens nivå, århundrer med sandstormer har høynet grunnen vi i dag går på.

I sin tid byttet Kong Hussein ett stort ørkenområde med Saudi Arabia mot  å få en bit lenger kystlinje ved Aqaba som er landets eneste havneby. Her har kongefamilien sitt sommerpalass som  ofte blir besøkt av familien selv såvel som utenlandske gjester. I 1999 døde den berømte Kong Hussein av kreft. Når Jordan fikk sin nye dronning flyttet hans Dronning Noor tilbake til USA. På dødsleiet endret kongen arverekkefølgen og utpekte sønnen Abdullah II til landets nye konge. Kong Abdullah II og Dronning Rania er svært aktive og populære både innenlands som utenfor landets grenser. De er ett moderne ektepar som har fire barn. 


På andre siden av Aqaba-bukten ligger Israel og Egypt

Aqaba blir ofte kalt for landet grønne juvel og byen er veldig populær blant turister. Det er også mange cruiseskip som velger å legge til kai noen dager i den flotte bukten. Byen er også viktig for landets import og eksport av ulike varer. Her finnes også ulike raffinerier som for eksempel fosfat. Aqaba er kjent for sine luksuriøse hoteller, nydelige strender og gode sjømat. Det var her mellom Rødehavet og Ain Shifa-fjellene at Dronningen av Saba og Kong Salomo møttes. Det var også i Aqaba-bukten mellom Egypt og Jordan som Moses skal ha krysset Rødehavet med flokken sin når havet åpnet seg. Landet har mange historiske steder som har blitt omtalt i bibelen.


Aqaba med Ain Shifa - fjellene i bakgrunn



Rødehavet har ett fantastisk marint liv og huser noen av verdens flotteste korallrev. Det å snorkle i områdene utenfor Aqaba er en opplevelse, her er fisker i alle farger og fasonger. Det sies å være mer enn tusen forskjellige sorter fisk i bukten. Når man snorkler ved ett av korallrevene føler man seg som man svømmer i ett akvarium. Selv har jeg vært på utallige båtturer i bukten hvor vi har snorklet på de ulike revene. For dykkere er området ett riktig paradis. Uansett om du vil snorkle eller dykke så er det så mye å se. På båten kan man slappe av, bade og snorkle mens besetningen disker opp med en deilig lunsj ombord. 


Soloppgang over Aqaba-bukten

Wadi Rum kalles for verdens vakreste ørken. Det er ikke uten grunn, en jeep-safari her kan virkelig anbefales. Jeep-safari blant de vakre formasjonene skapt for millioner av år siden er populært. Vil man oppleve stillheten kan det best gjøres fra kamel-ryggen. Fargespillet veksler fra rosa til gult, mørkt til lyst og sjatteringene endrer seg fra morgen til kveld. Stillheten i ørkenen er noe man bør oppleve selv, den kan ikke beskrives. Det å se stjernehimmelen i ørkenen er også en opplevelse.


The Seven Pillars of Wisdom
Over ser du fjellet som Lawrence of Arabia ble så inspirert av og som skulle gi navn til hans bok "The seven pillars of wisdom". Han hadde et nesten religiøst forhold til Wadi Rum. Stedet er også kjent fra filmen Lawrence of Arabia, filmversjonen av den arabiske motstanden. Lawrence of Arabia ledet araber oppstanden under første verdenskrig sammen med Prins Faisal av Hashemittene, dagens kongefamilie. De kjempet på de allierte sin side og Hashemittene ble som takk lovet å få styre over ett enormt område i dagens Midtøsten. Alle avtalene som Storbritannia gjorde med araberne under første verdenskrig lot til å være glemt etterpå, da var egeninteresse og ønsker om territorier større. Prins Faisal skulle senere bli Konge av Irak mens hans bror, Abdullah I ble emir og senere konge av Jordan.

Jeep-safari i Wadi Rum

Beduin i Wadi Rum
Jeep safari i verdens vakreste ørken, Wadi Rum

Lanskapet i Jordan er fantastisk med grønne oaser, golde fjell og store raviner. På bildet under kjører jeg ved Wadi Mujib (det historiske navnet Arnon) og demningen som skal hjelpe til med å forsyne Jordan med nødvendig vann, noe som er mangelvare i landet. Demningen ble innviet i 2004 og leder blant annet vann til hovedstaden Amman. Det finnes flere prosjekter i området hvor man forsøker å dyrke mark med vanntilførsel fra demningen.


Wadi Mujib

Jordan har også mange hellige steder både fra Bibelen og den hellige boken Koranen. Mount Nebo sies å være stedet hvor Moses kom etter flukten fra Egypt. Her stod han og så ut over det forjettede land etter å ha vært forvist til ørkenen i førti år, dette sies også å være stedet hvor Moses ligger begravet. Offisielt erklært av Pave Johannes Paul i år 2000. Herfra har man vakker utsikt mot både Dødehavet, Palestina og Israel.


 


Ikke langt fra Mount Nebo finner vi byen Madaba, kjent for sine kirker og mosaikker. Ved oppførelsen av St. George kirken i 1897, avdekket man noe som skulle vise seg å være ett mosaikk kart fra femhundre tallet i gulvet av  en tidligere kirke. Kartet er helt unikt da det viser tydelig regionen, Jerusalem, Dødehavet, Jordan-elven og Nil-delta på den tiden, og regnes som verdens eldste kart av sitt slag. I Madaba i dag lager man mosaikker til kirker og klostre over hele verden.

Det berømte mosaikk kartet i Madaba

Nord i landet finner vi den store romerske ruinbyen, Jerash, eller Gerasa som byen het i romertiden. Dette sies å være den best bevarte romerske ruinbyen utenfor Roma. Hit kommer turister fra både fjern og nær for å se det enorme utgravningsområdet som regnes for å ha hatt minst 20 000 innbyggere under den romerske tiden. Byen var også en viktig by i det berømte Dekapolis-forbudet. Dekapolis betyr de ti byer på gresk, men regnes for å ha omfattet flere. Man vet ikke om det var ett rent handels forbund, eller også ett politisk forbund. Flere jordskjelv har siden rammet området som etter hvert forfalt og ble dekket av metervis med sand. Først i 1925 startet man utgravninger i Jerash som fortsatt pågår. Dog så er det bare de mest sentrale delene som er gravet ut, innbyggerne sine hus og boligområder ligger i dag under den nye byen og blir nok aldri gravet ut.


Jerash med det ovale forum og gaten Cardo Maximus i bakgrunn. Gaten er kranset med korintiske søyler. 


Hver sommer har vi en stor kultur festival i Jerash. Det var i sin tid tidligere Dronning Noor som startet denne tradisjonen som ofte foregår sist i juli eller begynnelsen av august. Folkemusikk, dans og teater oppsetninger finner sted i det store og vel bevarte teateret med flott akustikk. Hit kommer musikere og dansere fra hele verden for å delta i de stemningsfulle omgivelsene. Opera oppsetninger har også funnet sted her.




Her møtte jeg glader damer på jente-tur for å se ruinbyen Jerash

Hadrian-porten som leder inn til byen ble bygget til keiserens besøk i år 129 e.Kr

Ennå lenger nord finner vi en av mange korsfarer borger i Jordan. Ajloun ligger nord i landet og gir en fantastisk utsikt på en klar dag. Her ser man Jordan-dalen, Genesaret-sjøen og til Hermon-fjellene. Festningen ble i sin tid bygget i 1180-årene av den store Salahdin sin nevø.

Ajloun-festningen

Lenger sør finner vi Karak som den mest berømte og største av borgene. 

Fra høyt oppe til langt nede, det er Jordan i ett nøtteskall. Dødehavet ligger mer enn 400 meter under havet og har ett meget  høyt saltinnhold, av den grunn kan ingenting leve der, derav navnet. På bildet under står jeg ved 0-punktet på vei fra Amman og ned mot Dødehavet.




Derimot så er det meget bra å bade i Dødehavet om man har tørr hud, psoriasis, revmatiske lidelser og mye annet. Gode hud- og spaprodukter fra Dødehavet er vel verdt å kjøpe med hjem når du besøker Jordan.  Jeg fyller alltid kofferten med mine favoritter som også er fine gaver til de der hjemme. Når man tar ett bad så flyter man virkelig som en kork og huden føles som silke etterpå. Det er populært å ta leirmaske på strendene for å rense huden. Jeg benytter ofte muligheten når jeg kan. Her venter jeg på at den skal tørke før den skal vaskes av.


Svart leire fra Dødehavet

Solnedgang ved Dødehavet

Ved Dødehavet og Jordan dalen ligger også det hellige stedet Bethany. Det var her som Døperen Johannes hadde sitt sted hvor han døpte folk i følge bibelen. Stedet er stadfestet av mange historikere samt Pave Johannes Paul II som det offisielle stedet. Her ble også Jesus Kristus i sin tid døpt. I dag er det nesten ikke vann tilbake i Jordan elven.

Jesu dåpsted
Jordansk mat er en nytelse og noe jeg virkelig koser meg med når jeg besøker landet. Maten er både kortreist og smakfull, men ikke sterk. Kjøttet marineres ofte med både spennende og eksotiske krydder. Dette lille og fredelige landet lager ikke bare god mat, her produseres også mange gode viner, både hvite, røde og rose. Ellers produserer man også Arak og øl av flere typer, meget smakfullt det også.







Mine favoritter er nok alle de gode smårettene som man ofte spiser til grillet kjøtt eller fisk. Dette kalles meze eller mezzah hvor man deler mange ulike salater og forskjellige retter. Her kan man virkelig få oppleve mange ulike og gode smaker. Lokale markeder er det mange av, og det som er til salgs stilles ut på bord i basarer og veikanter, alt etter hvilken tid på året det er og hva som er ferskt der og da.




Hovedstaden Amman sies å være en av verdens eldste, kontinuerlig, bebodde byer. Byen het i sin tid Rabath Ammon, oppkalt etter folket som i bibelen blir kalt for Amonitter. De første beboerne slo seg ned på Citadell-høyden med utsikt over dagens by flere tusen år før vår tidsregning starter. Byen sies å være bygget ut over syv høyder. I vår tid er det plassmangel og byen har bredt seg ut over minst fem og tyve høyder, eller jebels, som det også heter.








Her står jeg på citadell-høyden utenfor museet med de gamle steinskulpturene.



På Citadell-høyden finner vi mange ruiner fra ulike arkeologiske perioder og utgravninger. Her finnes minnesmerker fra den hellenistiske perioden, den romerske tiden, umayyadenes tid og frem til i dag. Her på høyden ligger det lille arkeologiske museet som huser noen av verdens eldste skulpturer som forestiller mennesker. Fra høyden ser du hele Amman og også ned på det romerske teateret som ligger nedenfor høyden.


Dette var noen av mine favoritter i Jordan, landet som har så mye å by en besøkende. Selv gleder jeg meg allerede til neste besøk.

Neste gang jeg skal til Jordan for å guide en gruppereise blir på følgende datoer:

12-22. April 2024
ca 1-11. november 2024

Vil du være med meg? Du kan lese programmet her:

Har du lyst til å se flere av mine bilder kan du klikke på Fotogalleri på startsiden av bloggen eller klikke på linken under. Eventuelt kopiere den inn i din nettleser:

https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157652228036312

Blir du med?









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar