onsdag 13. mai 2015Porto og Douro dalen i Portugal

Portugal er ett spennende og vakkert land med nydelig og variert natur. De fleste som besøker landet reiser til den flotte Algarve-kysten i sør. Hovedstaden Lisboa med områdene rundt er også velkjent for mange. Områdene i nord blir mer og mer populære blant besøkende. Byen Porto og den vakre Douro-dalen er vel verdt ett besøk. Her produseres gode viner og nydelig portvin. Landskapet er uendelig vakkert, så vakkert at det finnes på Unesco sin liste over spesielt naturskjønne områder. Jeg har reist i dette området mange ganger, også på elvecruise som er en veldig behagelig opplevelse.
Portugal er i dag ett nokså lite land med ca 10,4 millioner innbyggere. Hovedstaden Lisboa ligger sørvest i landet ved elven Tejo. Porto er Portugals nest største by etter hovedstaden Lisboa, og har ca 219 000 innbyggere. Byen ligger ved utløpet av elven Douro som renner fra fjellene nordøst i Spania og inn i Portugal. Der munner elven ut i Atlanterhavet utenfor Porto.
Fønikere, kartagenere og keltere holdt til her fra 3000 år tilbake i tid. Dog så starter byen Porto sine historiske referanser på 300-tallet under den romerske perioden. Romerne var de som skulle føre druestokkene til området, det som senere skulle føre til en stor produksjon av vin i Douro-dalen. Porto har også spor fra maurerne som styrte her fra slutten av 800-tallet og 150 år frem i tid.
I 1387 stod bryllupet mellom Dom Joao I og Philippa av Lancaster i Porto. Deres svært berømte sønn, Henrik Sjøfareren ble født i byen. Det var herfra at Henrik Sjøfareren startet sin reise for å erobre Ceuta på det nordafrikanske kontinent. Portugal skulle senere bli en stor sjøfartsnasjon under de store oppdagelsesreisene.
Skal man besøke Porto kan man fly direkte fra Oslo til Lisboa, deretter en 2-3 timers reise nordover. Det går også fint å fly fra Norge via Frankfurt til Porto, foreløpig er det ingen direkte ruter fra Norge. Byen har mange fine hoteller og hyggelige pensjonater.


Porto er kjent for sine fargerike hus som ligger tett i tett oppover i høyden i byen. Skal man gå fra havnen og opp til sentrum får man god trim. Men det finnes også en liten taubane man kan ta, den går fra elven og opp i høyden av byen. Området Ribeira ved Douro er kjempeflott om man vil nyte litt mat eller ett glass vin i solnedgangen. Det ligger helt nede ved elven og har en helt spesiell sjarm. Kan absolutt anbefales!

Porto til venstre på bildet og området Vila Nova de Gaia til høyre.

Elven deler Porto og Vila Nova de Gaia i to. Vila Nova de Gaia eller bare Gaia om man vil, er området der hvor de store produsentene av portvin finnes. Her ligger de på rekke og rad, Sandeman, Calem, Ferreira, Offley og mange, mange flere. Det lages både rød, hvit og rose portvin, søte eller tørre, du bestemmer selv hva du foretrekker. De store portvin-husene har både omvisninger og mulighet for å smake deres varer. Noen steder må man betale, andre steder kan man smake uten noen kostnad.Portvin har blitt drukket siden 1700-tallet og er en drikk som har fått en ny renessanse, de senere år har portvin igjen blitt mer og mer populær. I Norge er nok portvin fra Sandeman  mest kjent, selv synes jeg det finnes mange andre typer som er vel så gode. Her til lands er det mange som forbinder portvin med gamle damer og drikkevaner langt tilbake i tid, i dag er det en moderne drikk for både unge og gamle. Sandeman sin spesielle logo med den svartkledde mannen med hatt, spiller en viktig rolle for firmaet frem til i dag. Her er et bilde fra en omvisning hos Sandeman, guiden var naturligvis korrekt antrukket. Hatten representerer Jerez området i Spania hvor man produserer sherry. Den svarte kappen representerer Porto, studenter frem til i dag bruker denne når eksamen er bestått.

I 1703 ble det inngått en avtale mellom England og Portugal som skulle bli svært viktig for landets fremtid. Traktaten ble oppkalt etter forhandleren John Methuen, Portugal åpnet sine markeder (og sine koloniers  markeder) for engelske tekstiler, mens England tillot import av portugisisk vin til sterkt nedsatt toll og importavgift. På denne tiden var England og Frankrike stadig i krig og England forbød import av fransk vin.
I forbindelse med Portugals eksport av vin til England skulle mange merkelige hendelser oppstå. Seilasen over Biscaya bukten, ofte i hardt vær, førte mange ganger til at vinen var blitt til eddik innen den ankom England og var umulig å drikke. Men en dag var det en mann som kom på at man kunne tilsette rent brennevin til vinen i form av brandy.

Når brandy ble tilsatt tidlig nok, stoppet dette gjæringsprosessen og førte til en fyldig og søtlig vin, akkurat som det Engelske markedet den gang likte. Jo tidligere man tilsetter brandy, jo søtere blir vinen. Brandy holder gjerne ett sted mellom 75-80 prosent alkoholvolum.
Dette var starten på portvinens historie frem til i dag, fortsatt like populær verden rundt. Mange engelskmenn etablerte seg i Porto i denne industrien, det er også grunnen til at det  finnes så mange portviner med engelske navn. På bildet til venstre er jeg i Vila Nova de Gaia for å smake portvin. Personlig liker jeg veldig godt den hvite varianten fra Offley. Utrolig god sammen med ost og nøtter.

Douro-dalen er verdens første demarkerte vinområde, det vil si verdens første avgrensede vinområde. Vi må gå tilbake til rundt 1760, det var da statsminister Marques de Pombal trakk opp de geografiske grensene for produksjon av druer til portvin i dette området. Grensene følger i grove trekk forekomsten av skifer i grunnen. Dette området starter ca 70 kilometer inn i dalen og strekker seg videre inn mot grensen til Spania. Tidligere ble vintønnene fraktet fra produsentene i Douro-dalen til Vila Nova de Gaia på båtene som ble kalt Barcos Rabelos. De kan ses på bildet under,Det finnes flere måter å besøke Duoro-dalen på. Man kan reise fra Porto med tog, en annen mulighet er å leie bil og selv kjøre langs elven. Det finnes gode muligheter for å overnatte i de små landsbyene i dalen. Selv synes jeg det er fint å oppleve området på ett elvecruise.  Det er alltid mye fint å se fra soldekket, videre har man fine utflukter man kan følge hver dag. Douro-dalen finnes på Unesco sin liste over spesielt naturskjønne områder. Dalen er vakker året rundt, selv er jeg spesielt glad i området på våren når blomstringen er på sitt vakreste.
Det er mange fine reisemål å besøke langs Douro-elven. Ett sted jeg har vært mange ganger er på Solar de Mateus. Dette er en vakker herregård som viser oss hvordan ett herskapshus fra 1700-tallet så ut, her får vi også inntrykk av hvordan familien levde den gang. Det var den berømte arkitekten Nicolau Nasoni som stod for byggingen og design av gården. Nasoni har tegnet mange berømte bygninger i dette området, i hovedsak i barokk stil. Stedet er fortsatt i samme families eie, og familien bor der fortsatt deler av året. For å spe på inntektene tar familien i mot besøkende for omvisninger. Gården har virkelig mange spesielle antikviteter å vise frem samt ett praktfullt parkanlegg. Det var denne gården som var og er avbildet på de portugisiske vinflaskene Mateus. Mange husker kanskje denne rosevinen? Kvaliteten har blitt bedre med årene... Dog så har ikke gården noe med denne produksjonen, den har kun lånt ut sitt navn og fasade til etiketten.
Bildet til venstre viser to vakre kinesiske vaser som vi finner inne på herregården. Parkanlegget er en opplevelse, her finnes busker og trær klippet i mange ulike fasonger. Stedet ligger rett utenfor Vila Real og er vel verdt ett besøk.


Mang en gang har jeg seilt på Douro-elven og opplevd det vakre landskapet fra ett skipene som seiler der. Det er flere rederier som seiler denne strekningen. Selv er jeg veldig glad i Croisi sine skip. Det er flotte båter med fine lugarer, god service og nydelig mat ombord. 
                                

Ett elvecruise med Croisi er ikke akkurat noe cruise hvor man kan regne med å miste noen kilo. Her er maten super, gjerne 3- og 4 retters lunsjer og middager. Gåselever og indrefilet fikk jeg servert på gallamiddagen ombord. Alt både smakfullt og meget flott presentert, nøye utvalgte viner ble også servert til.
Portugal er ett land med lange tradisjoner innen folkedans og musikk. I de små byene som ligger i Douro-dalen kan man ofte se ulike grupper danse folkedans. Dette skjer gjerne i helgene, da er det ofte man kan se oppvisninger på byenes torg eller som her på kaia i Regua. Oppvisningen er også til stor stas for de mange turister som ferdes i dalen eller seiler på en av cruisebåtene.
Det finnes også mange festivaler i løpet av året, der er også folkedans er en naturlig del av festivalen.


Pinhao er en liten by i hjertet av Douro-dalen og ett senter for vinproduksjon. Hit kommer mange som ønsker å være med på innhøstingen av druene i september/oktober. Mange kommer for å få jobb som gjestearbeidere, men også mange turister ønsker å oppleve denne spesielle tiden på året.Byen er også kjent for sin fantastiske jernbanestasjon, den er dekket med nydelige fliser, azulejos. I Pinhao viser flisene hvordan innhøstingen foregikk tidligere.


Azulejos finner vi over hele Portugal, kirker, private hus, offentlige bygninger, jernbanestasjoner og restauranter har vært populære bygg å dekorere. Azulejo er ett ord som kom med den arabiske invasjonen og betyr noe sånt som polert stein. Det var ikke bare vakkert å dekorere sine hus med azulejos, men også praktisk i forhold til å holde varmen ute. Denne tradisjonen ble også bragt til de portugisiske koloniene, og finnes i dag både i Afrika og i Sør-Amerika.

Følger man elven helt inn til grensen mot Spania, er ikke turen så lang til en av de vakreste byene i Spania, Salamanca. Byen har en fantastisk gammel bydel og ett av Europas eldste universiteter. Det tar omtrent 1,5 time å kjøre fra grensen og frem til Salamanca. Turen går over de store høyslettene hvor man ser en og annen liten landsby, store dyreflokker og olivenlunder. I Salamanca synes jeg det er veldig flott å ta en liten pause på Plaza Mayor, den store plassen som er omkranset av gammel arkitektur og hyggelige kafeer. Videre kan ferden fortsettes i den gamle bydelen med ett besøk ved det gamle universitetet som er ett av Europas eldste. Den store katedralen er også fantastisk og bør oppleves.

Plaza Mayor i Salamanca

Den gamle bydelen er en kakofoni av nydelig arkitektur og spennende bygninger. Her ligger butikker og restauranter side om side i de vakreste omgivelser. Byen er kjent for god mat og drikke, skinke, oster og gode viner er noe å kjøpe med hjem. Ved ett besøk kommer man ikke utenom katedralen, både den gamle og den nye. Den "nye" ble bygget fra begynnelsen av 1500-tallet og frem mot midten av 1700-tallet, så helt nye er den nå ikke. Her finner vi en blanding av både gotisk og barokk arkitektur med mange spennende utforminger. I den gamle bydelen er ett stort område bilfritt med koselige gågater.


Tilbake på den portugisiske siden vil jeg også anbefale ett besøk i byen Lamego. Byen er ikke så stor, men har en flott barokk arkitektur, og er vel verdt ett  besøk. Her finnes den berømte kirken "Nossa Senhora dos Remedios". Innvendig er kirken meget vakker med flotte azulejos på veggene. Det mest spesielle er kanskje å vandre opp eller ned de flotte trappene. På hver avsats finnes det vakre azulejos med vakre motiver i blått og hvitt. Denne kirken er også ett av flere pilgrimsmål som religiøse hvert år besøker. Mange krabber opp de rundt 700 trappetrinnene på knærne for å få velsignelse. Jeg har selv sett dette flere ganger, og synes det er ett uhyggelig syn hvor mennesker med hudløse og blødende ben forsøker å komme til toppen.

 


I denne regionen produseres også den musserende vinen Raposeira, den er svært populær blant lokale såvel som besøkende. Ett glass eller to kan absolutt anbefales.

I Lamego finner vi også ett interessant museum som huser blant annet gamle malerier, vaser, skulpturer samt gobelinger.

Det er mye mer å se i Douro-dalen enn det som jeg har beskrevet her. Men jeg håper at dette kanskje kan inspirere til ett  besøk i dette vakre området som kan friste med både god mat, nydelige viner og vakker natur.

Flere bilder kan du se i mitt fotogalleri på fremsiden. Klikk på fotogalleriet og du kommer til flickr med flere fotoalbum.

https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157655259375100Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar