onsdag 11. november 2015



Elvecruise på Donau -en dannelsesreise i historie og kultur



Ett elvecruise på Donau er en fantastisk opplevelse. Min favoritt er fra Romania til Østerrike, her opplever man 7 land og 5 hovedsteder på 11 dager. En reisende vil oppleve Europas viktige historie frem til i dag, både gjennom periodene under ottomansk styre såvel som den mektige Habsburg-familien. Her går historie, kultur, religion, politikk og vakker natur hånd i hånd. Nydelig mat, flott musikk og gode viner hører med. Dette er en reise som virkelig kan anbefales -en lærerik dannelsereise.



Selv har jeg reist langs Donau i over ti år, mange ulike elvecruise og seilingsruter har det blitt. Den aller beste reisen for meg er med elvecruise-båten Der Kleine Prinz, her opplever man alt det beste hva landene langs elven kan by på, alt i ett særdeles hyggelig miljø med ett fantastisk mannskap. Her sjekker du inn på ett flytende hotell som frakter deg på den mest behagelige måten gjennom Europa, du behøver kun å pakke ut en gang.

Reisen starter med at man flyr til Bucuresti i Romania og avslutter i Wien, eller motsatt vei. Bucuresti er en by som har endret seg mye siden jeg besøkte den første gang. Fra å være en litt forfallen by som trengte sårt til renovering, har det blitt en moderne hovedstad full av spennende steder å besøke. Her finner vi i dag trendy restauranter, flotte museer, vakre bygninger og fine parker. Det som nok fortsatt er det mest kjente monumentet i Bucuresti, Folkets Hus, gjenspeiler landets vanskelige fortid under president Ceausescu. Han ryddet ett stort område i sentrum av byen for å bygge det som er verdens nest største bygning. Palasset er ett gigantisk monument over stormannsgalskap. Her ble 45 000 mennesker gjort husløse for å rydde plass til bygget. Ekteparet Ceausescu ble henrettet julen 1989, da var palasset fortsatt ikke helt ferdig. Romania ble kvitt sin diktator, men det har vært en lang vei å gå for landet, folket og økonomien.



Fortsatt sliter Romania med vanskelig økonomi, korrupsjon og arbeidsledighet. Det er stor forskjell på livet i hovedstaden og det man får se på landsbygda. Her lever mange fortsatt som man gjorde for hundre år siden, esel og kjerre er fortsatt ett vanlig transportmiddel på landet.

Etter en liten smakebit av Romania seiler skipet mot neste stopp som er Vidin i Bulgaria. Bulgaria er EU sitt fattigste land, noe hele denne delen av landet bærer preg av. Vidin er en stor havneby i nord ved Donau. Her fantes tidligere stor industri med  mange fabrikker, men det meste ble lagt ned etter kommunismens fall. Vidin er kjent for sin store festning, Baba Vida, som vi besøker. Byen bærer preg av både forfall og innbyggernes oppgitthet, men ett viktig stopp for å kunne forstå hvordan denne regionen sliter i dag. 45 minutter kjøretur fra Vidin finner vi det vakre området Belogradchik. Her finnes både ruiner og vakre fjellformasjoner, området har flere ganger vært foreslått til Unesco sin verdensarv liste. Gjennom vekslende landskap og små landsbyer går ferden før man oppdager de spesielle formasjonene som er dannet gjennom millioner av år. På kvelden fortsetter seilasen med Bulgaria og Romania på hver sin side av elven.

Elven Donau er Europas nest lengste elv der den renner gjennom 10 ulike land før den munner ut i Svartehavet. Elven har sitt utspring i fjellene i Schwartzwaldt i Tyskland, litt etter hvilken elv man regner som Donau sitt utspring,  renner den fra vest mot øst rundt 2 850 kilometer til havet. Mange steder fungerer elven som grense mellom landene den passerer, ofte foregår seilasen mellom to ulike land.

På seilasen passerer man fire sluser, den store Djerdap I er nok den mest kjente. Den regnes ofte som Europas største sluse og ble bygget mellom Romania og Serbia på 1960-tallet. Dette var en avtale mellom daværende president Tito og Romania sin president Dej. Finansiering fikk man hjelp til fra både Sovjetunionen og noen av de andre landene langs Donau. Anlegget inneholder to sluser og en kraftstasjon på begge sider. Demningen er over en kilometer lang og over 70 meter høy. Anlegget førte til at mange mennesker måtte flyttes, miljømessige konsekvenser har oppstått i ettertid, samt at mange øyer og byer i dag ligger under vann.


En seilas gjennom området som kalles Jernporten er en vakker opplevelse. Jernporten er en lang kløft beliggende mellom Serbia og Romania, kløften strekker seg i ett område på over 100 kilometer med vakker natur. Her er det fjell, naturparker og små landsbyer som vi kan skue i løpet av dagen.

Den romerske Keiser Trajan`s Tavle er et minnepunkt fra Jernporten. Marmorplaten i fjellet er laget til minne om den gang Trajan-veien ble bygget. Påbegynt under den romerske keiser Tiberius i år 28 e.kr, ferdigbygget under Trajan ca år 103 e.kr. Trajan-veien var delvis hugget inn i fjellsiden og derfra bygget ut i vannet på påler. I flere hundre år marsjerte romerske soldater på denne veien. Platen er hevet 40 m etter at demningen Djerdap I ble bygget.


På den rumenske siden finner vi steinskulpturen av Kong Decebal, han var konge over den trakiske stammen Dacierne, som kjempet mot den romerske keiseren Trajan. Ansiktet ble laget av rumenske kunstnere til minne om nederlaget mot romerne i år 105 e.Kr. Statuen er 40 meter høy og er den høyeste steinskulptur i Europa.
10 år og 12 skulptører tok det å lage ansiktet ferdig. 


Signalhuset

Dagen man seiler i Jernporten opplever man en storslagen natur med høye kalksteins klipper på hver siden av elven. Det er uendelig vakkert på sommeren, men også flott på høsten med nydelige høst farger. Man passerer mange små landsbyer og samfunn som har fått livet sitt endret etter byggingen av slusen. I dag har man bedre kontroll med flom som har gjort muligheter for skipstrafikk bedre. Her ser du det gule signalhuset som tidligere fortalte skip om det var trygt å passere eller ei i de smaleste seksjonene av Donau.

Fantastiske høstfarger langs Jernporten


Serbia er ett vakkert land, naturligvis opplever vi også hovedstaden Beograd. Byen har en blodig historie hvor mange ulike folkeslag har styrt, keltere, romere, østerrikere og ottomaner for å nevne noen. Ett besøk på festningen Kalemegdan hører med. Festningen ligger i skjæringspunktet mellom elvene Donau og Sava. Fra festningen har man god utsikt over byen som har blitt kåret til Europas beste partyby. Her er nattelivet heftig, maten god og prisene lave.


Sankt Sava kirken i Beograd er en av verdens største ortodokse kirker og ett landemerke i byen. Den ble planlagt allerede i 1894, men det skulle gå mange år før arbeidet kom ordentlig i gang. Etter mange stopp arbeides det igjen for fullt, nå er det dekoren innvendig som skal gjøres ferdig. Kirken sies å kunne huse 12 000 mennesker på samme tid. Her er både marmor og granitt brukt, hele 18 forgylte kors finnes på taket. Innvendig blir den vakkert dekorert med fantastiske fliser og ikoner. Dog så kommer det til å ta ennå noen år før den er ferdig.


Deilig lunsjbord i Sremski Jarak
Dyktige musikere hos Theodor i Jarak




På turen besøker vi også den lille byen Sremski Jarak, her spiser vi lunsj hos en lokal familie. Dette besøket er ett høydepunkt på turen vår. God hjemmelaget mat med spesialiteter fra området, lokal musikk og mye godt i glasset. Slivovitz hører med, serbisk snaps laget på plommer.

Området Vojvodina ble gitt til Serbia etter 1. verdenskrig, området var tidligere under Ungarn og Østerrike-Ungarn. Mange nye landegrenser oppstod i etterkant av denne krigen, og dette området kom også inn i en ny statsdannelse.

Byvandring i Novi Sad
Den viktigste byen her, Novi Sad, er også en av de største byene i Serbia. Bebyggelsen i "den nye byen" som Novi Sad betyr, er typisk fra slutten av 1700-tallet. Vi ser lignende i alle områder hvor Habsburg-monarkiet styrte. Her er mange fine, gamle bygninger, kafeer og ett yrende forretningsliv. Området er veldig fruktbart og også veldig vakkert. Ved besøk i Novi Sad bør man også besøke både Fruska Gora-fjellene og se klostrene der, samt ett besøk i vinbyen Sremski Karlovsi. I denne byen finnes mange vinprodusenter, også en viktig vin messe hvert år i slutten av september. Byen er også ett av stoppene på den berømte Orientekspressen.


Gatebilde i sentrum av Vukovar

Når man seiler videre til neste land, Kroatia, står besøk i Vukovar på planen. Denne byen kjenner vi jo kanskje best fra de grufulle hendelsene som skjedd her i 1991 under beleiringen og den påfølgende krigen. Vukovar er ett viktig stopp på seilasen, her får vi oppleve historien og hvordan befolkningen opplevde den. Dette området er fortsatt ikke uten konflikter, her eksisterer gnisningene mellom folkeslagene i beste velgående. Det er også vanskelig økonomisk med høy arbeidsledighet og lite industri.
Dog så eksisterer det håp for en bedre fremtid.


Vukovar


Det har skjedd mye positivt siden mitt første besøk på begynnelsen av 2000-tallet. Flere og flere av de utbombede husene er i ferd med å bli renovert. Det kan ikke være lett for befolkningen å glemme alt det vonde som skjedde og starte på nytt, fortsatt lever de blant ruiner fra krigen. Kroatia har kommet inn i EU, noe som mange håper skal bedre deres levekår.





Seilasen fortsetter til vakre Ungarn hvor vi opplever tre fantastiske dager. Ungarn er i dag ett lite land i sentral Europa, en gang en stormakt. Også her fikk 1. verdenskrig store konsekvenser for landegrensene. Landet mistet store territorier til nabolandene og millioner av ungarer ble plutselig en minoritet i andre land. Ungarn er både medlem av Nato, EU og også Schengen-samarbeidet. Dog så er landets økonomi så begredelig at de ikke får lov å innføre euro, ungarske forint er fortsatt landets valuta.

Katedralen i Pecs innvendig

Byen Pecs sør i landet er en av mine favoritter. Vi kjører buss fra Mohacs til Pecs som er en studentby. Her bor også mange norske studenter. Pecs var en av Europas kulturhovedsteder i 2010. Byen er kjent for sin fine arkitektur samt den flotte katedralen. Katedralen er bygget av sandstein og kalkstein som er en porøs stein som suger til seg forurensning. I forbindelse med at Pecs var en av Europas kulturhovedsteder skulle også byens fasader rustes opp. Katedralens fasade ønsket man å rense for å få tilbake den lyse fargen man en gang hadde. En stor sum ble gitt fra Norge via Norway Grants til rensingen, mange steder kan vi se skilt med takk til Norge. Katedralen måtte også renoveres innvendig. I dag er den svært vakker og ett besøk er ett must, her opplever vi en orgelkonsert.
Katedralen i Pecs

 

Sentrumet i byen preges av praktfull arkitektur, pompøse byggverk og bilfrie gågater. Midt på torget finner vi kirken som ble gjort om til en moskè under den ottomanske tiden og rådhuset med sin nydelige fasade. Byen er og kjent for sitt fine shoppingsenter med ett utall av forretninger. Ungarn er ett svært rimelig land om man vil handle klær, sko, skinnvarer og mye annet, da er Pecs ett eldorado.

Det kongelige slott i Budapest er alltid vakkert opplyst på kvelden
Etter en seilas på rundt 200 kilometer når vi hovedstaden, Budapest. Det er få byer som kan slå den vakre hovedstaden hva gjelder arkitektur og praktfulle bygninger. Donau deler byen i de to sidene Buda og Pest, Pest er flat mens den eldre Buda har mange høyder. Det er på Buda-høyden vi finner Slottet, Fiskebastionen og Gellert-høyden med utsikten som finnes på Unesco sin verdensarvliste.
Pest-siden har mye å tilbye en turist med sine hoteller, gågaten Vasi Utca med sine forretninger og restauranter, parkanlegg og mange spa-anlegg. Det er også en fryd for øyet å vandre gjennom Markedshallen hvor butikker bugner av frukt og grønnsaker, kjøtt og fisk. Byen har ett godt utbygd transportsystem med både trikk, metro og buss. Alle EU og Schengen pensjonister reiser gratis på all offentlig transport i Budapest.

De eldste områdene av byen finner vi på Buda-høyden hvor slottet og Fiskebastionen finnes.




Ovenfor ser du den romersk-katolske Mattias-kirken som vi finner på Buda-høyden ved Fiskrebastionen. Her ser du den vakre kirken både forfra og bakfra, først bygget på slutten av 1200-tallet. Under den ottomanske okkupasjonen ble den gjort om til en moske. På slutten av 1800-tallet ble den restaurert av arkitekten Schulek. Det mangler ikke på fine detaljer i både barokk og gotisk stil. Legg spesielt merke til taket som er laget av keramikk-fliser fra Pecs.


Det var samme arkitekt som stod for prosjektet Fiskerbastionen. Dette flotte bygget som omkranser Mattias-kirken har hele syv tårn, de symboliserer de syv stammene som slo seg ned her på slutten av 800-tallet og skulle utgjøre de første ungarere i dette området. Navnet Fiskerbastionen kommer fra den gang det fantes ett fiskemarked her. Man får en fantastisk utsikt over byen og mot det vakre parlamentet. Det er vel verdt å ta turen opp hit ved ett besøk i Budapest. På turen med Der Kleine Prinz er det naturligvis inkludert.

Parlamentet i Budapest
Parlamentet ligger på Pest-siden ved bredden av Donau. Denne vakre bygningen er det nest største parlamentet i Europa og Ungarns største bygning. Praktbygget stod ferdig i 1896 til tusenårsjubileet for staten Ungarn. Parlamentet er bygget i nygotisk stil i kalkstein og sandstein, hele 365 tårn finnes rundt på bygget. Her holder parlamentsmedlemmene sine arbeidsdager, her finnes også landets riksregalier utstilt. Ved elvebredden nedenfor parlamentet kan du se mange bronsesko, det er ett minnesmerke fra de grusomme hendelsene utført under 2. verdenskrig. Da ble jøder ført ned til elvebredden for å henrettes hvorpå likene ble kastet i Donau. Sko var en verdi den gangen, så før man ble skutt måtte man ta av seg verdifulle eiendeler, deriblant skoene. Her ser vi ofte både lyslykter og blomsterbukketter.

Den ukjente soldats grave på Helteplassen i Budape

Helteplassen er ett annet minnesmerke som ble bygget til tusenårsjubileet. Det er ett nydelig område i enden av Andrassy-avenyen. Den store plassen viser bronsestatuer av de Ungarske landshøvdingene som bidro til dannelsen av landet. Her finnes også den ukjente soldats grav hvor det under statsbesøk blir lagt ned blomsterkranser. Området har flere fine museer og parker, også en kunstlaget innsjø.



Gatebilde i Szenterndre


På turen har vi to hele dager i Budapest, da er det også mulighet til å oppleve den hyggelige kunstnerbyen Szentendre eller Sankt Andre. Den ble grunnlagt av serbiske flyktninger på slutten av 1600-tallet og holder en helt anderledes stil enn områdene rundt. Denne meget hyggelige byen har en stemning som får en til å tenke på Middelhavslandene. Her finnes fine forretninger med kunsthåndverk, broderier, glasskunst, restauranter og ikke minst mange fine og små museer.


Her finne vi Margit Kovacs keramikkmuseum og Mikromuseet. Marsipanmuseet er en av mine favoritter, dette er så spesielt og sjeldent at det er vel verdt ett besøk. Her finnes kjendiser som Michael Jackson, kjente bygg som parlamentet, ulike temaer som blomster og kjente eventyr figurer, alt laget i marsipan.

Marsipan-kaktuser
Marsipan


Den nest siste hovedstaden på reisen er Bratislava. Denne flotte byen er ofte en stor overraskelse for mange med sin vakre arkitektur og sin fine gamleby. Skipet legger til kai sentralt ved den gamle bydelen.
Utsikt fra borgen mot den nye bydelen




Bratislava deles i to av elven Donau, den nye og den gamle delen. Gamlebyen er i dag en bilfri sone som også er kjent for sine mange restauranter og barer.

Dagens Slovakia var først bebodd ca 5000 f. Kr, men det var kelterne som grunnla den første store bosetningen som ble kalt Opidum, siden ble området innlemmet i den romerske provinsen. Slovakenes forfedre innvandret på 500-600 tallet under det man kaller folkevandringstiden.


Området som i dag utgjør Slovakia kom under Ungarsk styre i år 907, noe som skulle vare i over tusen år. Bratislava var hovedstad i Ungarn i nesten 150 år etter at det ottomanske riket tok Ungarn i slaget ved Mohacs i 1526. Byen var også kroningsby for både ungarere såvel som for Habsburgs keisere og keiserinner. Den gamle bydelen er er kjent for sin fine arkitektur som vi ser her rundt hovedtorget.



Vakre fasader ved torget i gamlebyen i Bratislava
Etter 1. verdenskrig ble Slovakia slått sammen med dagens Tsjekkia til å hete Tsjekkoslovakia. I 1993 ble Slovakia en egen republikk hvor Bratislava nok en gang får status som hovedstad. Bratislava er en by som er full av morsomme skulpturer og figurer. På bildet ser vi en av de mest populære, byens kanskje mest fotograferte objekt. Etter å ha blitt kjørt på og rygget over av biler, har han fått sitt eget varselskilt: Men at Work.


Den mektige Habsburg-familien regjerte store deler av Europa i over 600 år, deres maktsentrum lå i dagens Wien.  Ved ett besøk i Bosnia i 1914 ble tronfølgeren Franz Ferdinand og hans hustru skutt ned og drept. De fatale skuddene i Sarajevo ble opptakten til en blodig verdenskrig som skulle føre til store konsekvenser for enorme landområder. Etter 1. verdenskrig faller det mektige imperiet og monarkiet er en saga blott. Ved fredsavtalen i Versailles i Paris i etterkant av krigen går enorme territorier tapt og republikken Østerrike er et faktum. Både Europa, Midtøsten og Afrika får ny statsdannelser og grenser der hvor det en gang så mektige Ottomanske riket såvel som Habsburg-dynastiet hadde regjert.

Familien Habsburg og deres mektige rike ser vi tydelige minner fra både innen kunst, kultur, arkitektur og musikk. Historiske minner vi kan nyte ved ett besøk i Wien.

Det store vinterpalasset Hofburg ligger midt i Wien med sine 2600 rom. Her har i dag deler av regjeringen sine kontorer, også presidenten. I Hofburg holdes konserter, her finner vi fantastiske museer og ulike utstillinger samt Den Spanske Rideskole. I området finnes også Efesos-museet, Sissi-museet, Habsburgernes skattkammer, Kunsthistorisk museum, Naturhistorisk museum og Museums Qartier for å nevne noe.


Wien opplevde som store deler av Europa den store pesten, Svartedauen. Den kom i to bølger, svært mange mennesker mistet liver. I Wien som ellers i mange av byene som lå under monarkiet, finnes det minnesmerker og pestsøyler som vi ser ovenfor.

Rett ved Schwedenplaz finner vi den eldste kirken i Wien, Ruprechtskirche. Området som strekker seg herfra og frem mot Stephansplatz er noe av det eldste i Wien. Her slo greske handelsreisende seg ned i sin tid, gamle bygninger og trange smug er det flere av. I smuget på bildet finner vi en av byens eldste restauranter, Griechenbeisl, som sies å ha servert gjester i 500 år. Her skal visstnok både Beethoven, Brahms og Schubert ha spist. Det finnes mange signaturer i både tak og vegger fra tidligere gjester. Her skal også Marx Augustin ha gjort besøk på slutten av 1600-tallet, i dag mest kjent fra snaps visa "Ach du lieber Augustin". Rett ved finner vi også den vakre gresk-ortodokse kirken som den kjente arkitekten Theofilius Hansen skal ha tegnet.





Leilighetskomplekset Hundertwasser Haus
Friederich Stowasser, kunstneren som er bedre kjent under navnet Friedensreich Hundertwasser var en riktig multikunstner. Han ville forene mennesket med naturen og mente at om vi alle bodde i firkantede boligblokker, kom vi også til å bli helt firkantet i tankegangen. Det var viktig med både form og farger og ikke minst mange grøntområder. Her ser du leilighetskomplekset Hundertwasser Hausi Wien. Hver leilighet har en farge.



Inne i Hundertwasser Village

På taket av  huset finnes ett helt grøntområde med både busker og trær. Ved huset finnes det vi i dag kaller Hundertwasser Village. Her finnes en liten bar, gallerier og suvenirbutikker. Ved ett besøk bør man absolutt benytte toalettet, maken opplever man sjelden. Her er trapper, vegger og gulv i ulike farger og ujevne flater, akkurat som kunstneren selv ønsket det.





Det er så mye å se og oppleve i denne flotte byen, hit kan man komme tilbake gang på gang. Byen huser som nevnt ett utall av fine museer som er vel verdt å besøke. Keiserfamiliens sommerpalass, Schonbrunn, bør oppleves der det ligger vakkert til i utkanten av byen. Her får vi oppleve hvordan keiserfamilien levde i luksuriøse omgivelser. Videre kan man ikke ha vært i Wien uten å oppleve en klassisk konsert i ett av byens mange palasser. Selv har jeg vært på svært mange konserter og nyter det hver gang.


Dette var noen av mange minnerike opplevelser og inntrykk du kan få med deg seg på ett elvecruise med Der Kleine Prinz. Håper du fant mine beskrivelser interessante og kanskje også får lyst til å være med på elvecruiset.

Du har mulighet til å være med meg på denne reisen i 2022 og 2023.
Ønsker du å lese mer om de ulike turene min langs Donau, kan du klikke på linkene nedenfor eller kopiere dem inn i nettleseren din:

I 2024 har jeg 1 avgang på 11 dagers turen:

30.mai-10.juni





Vil du la deg friste av flere bilder, kan du se disse i mitt album ved å klikke på linken under:

https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157661709982400






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar