søndag 13. mars 2016Mektige Brasil

Mektige Brasil er ett av verdens største land som strekker seg over tre ulike tidssoner. Her finnes vakker natur, fantastiske byer, enorme regnskoger, verdens største fossefall, nydelige strender og ett rikt dyreliv. Samba, karneval og fotball forbinder vi med dette enorme landet som syder av liv og røre. Få steder er det så store forskjeller mellom fattig og rik, likevel så begeistres man av livsgleden til brasilianerne og fascineres av kontrastene. Med sine 203 millioner er Brasil ett av verdens mest folkerike land. Bare Kina, India, USA og Indonesia har flere innbyggere enn Brasil. Her finner vi fattig og rik, fargede og hvite, side om side lever de. Omringet av spansktalende land er Brasil det eneste landet i regionen som har portugisisk som offisielt språk. I Brasil finner vi verdens høyeste antall av katolikker.
Den portugisiske sjøfareren Pedro Alvares Cabral regnes for å være den første europeer som ankom Brasil i år 1500. Det nye landet som man først trodde var en øy fikk navnet Brasil etter treet med samme navn (Caesalpinha-familien).
På denne tiden regnes det av mange å ha bodd rundt 5 millioner indianere i landet. Mange bodde i Amazonas området samt langs kysten som den gang bestod av skog. De eldste dokumenterte funn av mennesker i Brasil er 11 000 år gamle og funnet i området rundt Minas Gerais. I 1549 ble en portugiser generalguvernør med Salvador de Bahia som landets første hovedstad. Både adelsfamilier og straffanger var med å bosette det nye landet. Man startet nå å bygge plantasjer hvor dyrking av sukkerrør og produksjon av sukker skulle sette fart på økonomien. Mange av indianerne døde av tvangsarbeid og nye sykdommer som europeerne bragte med seg. For å hjelpe på mangelen på arbeidskraft ble opp mot 4 millioner afrikanske slaver ført over havet fra Kongo-bekkenet.Salvador do Bahia

Salvador do Bahia var landets første hovedstad. Byen har i dag ca 3,6 millioner innbyggere og ligger vakkert til ved havet. Den gamle bydelen Pelurinho er på Unesco sin verdensarv liste. Her er bygge-stilen typisk portugisisk med fargede hus lik det man ser i byer som Lisboa og Porto. Her fantes slavemarkeder hvor mennesker ble solgt som varer, og torg hvor de ble straffet. Delstaten Bahia hvor Salvador er hovedby, regnes i dag for å være det området hvor det lever flest fargede i dag, etterkommere av slavene som en gang ble skipet hit. Det var også her i Bahia-området som den musikalske stilarten samba ble oppfunnet. Salvador er også kjent for fiskeretten "maqueca" som nærmest er som en nasjonal-rett i delstaten og svært populær rundt i landet.


Hvitkledte damer er vanlig i Bahia
Yrende folkeliv i Salvadors gamleby, Peluriho


Brasil har fantastiske strender langs hele den lange kysten. Mange skandinaver har opplevd områdene Natal, Recife, Fortaleza og Praia do Pipa, eller kanskje strendene i Rio de Janeiro eller Buzios. Utenfor Salvador finner man også nydelige strender i hyggelige Praia do Forte som jeg selv er meget glad i. Her finnes mange små hoteller som kalles pousadaer og i byen behøver man ikke tenke for mye på kriminalitet. Her kan man trygt vandre rundt på egenhånd. Den lille byen har foruten fine strender og hyggelige hoteller både flotte restauranter og hyggelige forretninger. Her kan noen avslappende dager nytes til fulle.

Stranden i Praia do Forte


Brasilianerne er svært glad i stranden, her foregår mye av det sosiale livet for mange. God mat og godt drikke nytes i godt selskap. Strandvolleyball, jogging og andre former for aktiviteter er også viktige deler av strandlivet. Solsenger på strendene er ikke alltid så vanlige, dog så finner man plast stoler og liggestoler både her og der. En liten bar eller barvogn er aldri langt unna heller. Favorittdrikken Caipirinha som lages av sukkerrørsbrennevinet Cachata, sukker, mye lime og isbiter smaker nydelig og forfriskende. Ellers er mange glade i øl som oftest serveres i små glass eller flasker slik at det skal holde seg kaldt. På bildet ser du en av de lokale barvognene på stranden i Praia do Forte. Har du mulighet til å oppleve lokalt strandliv en lørdag eller søndag, så er det ofte en  minnerik dag. Bittesmå bikinier enten man er liten eller stor, stor livsglede med mye drikke og latter hører med.
I Praia do Forte kan du også se hav-skilpadder ved TAMAR-prosjektet, de arbeider for å bevare og redde skilpaddene.

Sukkertoppen i Rio de Janeiro

Rio de Janeiro - byen som mange drømmer om å besøke har vært med å huse store begivenheter som fotball-VM og sommer OL. Denne magiske millionbyen har både vakker natur, fantastiske strender og noen av verdens flotteste utsiktspunkter.
På bildet over står jeg foran Kristus-statuen og skuer ut over byen med Sukkertoppen og strendene under meg og nyter utsikten. Innseilingen til Rio de Janeiro er ubeskrivelig vakker, det syntes nok også den første portugisiske ekspedisjonen som seilte inn Guanabara-bukten den 1. januar i 1502. Formålet var å kartlegge kysten av Brasil. Mannen som tilskrives oppdagelsen het Amerigo Vespucci, han gav også navnet til kontinentet Amerika. Rio de Janeiro betyr januarelven eller januarbukten, på den tiden brukte man "rio"om både elv og bukt. Selve byen ble offisielt grunnlagt av portugiserne i 1565, og har vært hovedstad i landet flere ganger, sist frem til 1960 hvor Brasilia overtok. I dag er Rio landets nest største by med sine ca 7 millioner innbyggere, bare Sao Paolo er større.Kristus-statuen og utsikten derfra er å finne på listen over de "nye" syv underverkene som ble opprettet i 2007. For å komme opp til statuen som ligger på Corcovado-toppen 704 meter over havet, går ferden med tog og heis. Togene går hvert 20 minutt gjennom deler av Nasjonal-parken Tijuca. Deretter fortsetter man opp en mengde trapper eller i heis. I basen av statuen finnes ett lite kapell for troende. Videre er det bygget opp både suvenir butikk og flere små kafeer rundt. Selve statuen er 37 meter høy og flott opplyst på kvelden. Fra statuen har man fin utsikt til mange av de ulike områdene i byen. Forfatteren Lucinda Riley har laget en nydelig roman om byggingen av statuen. Boken er oversatt til norsk og heter "de syv søstre". Anbefales til alle.


På vei til Sukkertoppen

Personlig synes jeg utsikten over byen fra Sukkertoppen er minst like fin som fra Kristus-statuen. For å komme opp til Sukkertoppen må man ta to ulike taubaner som den på bildet over. Herfra får man utsikt mot Copacabana som vi ser på bildet over.

Copacabana


Det mangler ikke på flotte strender i og rundt Rio de Janeiro. Copacabana er kanskje verdens mest berømte strand. Her er det alltid ett yrende folkeliv. Langs stranden er det ett utall av barer og restauranter. Det er også alle muligheter til å trene på stranden, volleyball er vanlig og alltid noen som spiller. Sukkertoppen skimtes bakenfor.
Som turist er det mange muligheter til å besøke Brasil enten man velger Rio de Janeiro eller noen av de andre byene i landet. Skal man først reise så langt vil jeg si man bør besøke flere steder samtidig. Brasil er ett stort land og jeg synes man bør oppleve de mest kjente stedene i landet på en tur i stedet for å oppleve ett minimum men at man får med seg 3 land på en reise uten å ha sett noe særlig av landene. Portugisiske TAP har gode flyruter mellom Norge og Brasil med flybytte i Lisboa. Det er også gode flyselskaper innenlands som kan fly deg fra sted til sted i dette enorme landet. Når jeg besøker spennende Rio de Janeiro liker jeg å bo i nærheten av Copacabana eller Ipanema stranden, da har man ett godt utgangspunkt for både strandliv og videre besøk i byen.Brasil har nydelig mat og det mangler ikke på gode restauranter enten man liker sjømat eller ulike kjøttretter.

En av mine favoritter er Rodizio-restaurant. Dette er en brasiliansk form for grill restaurant hvor man betaler en fast sum og kan spise så mye man ønsker og orker. Det finnes alltid en stor buffet med forretter og ulike tilbehør og salater som man spiser til kjøttet. Selve kjøttet er godt marinert i ulike krydder, hvitløk og andre godt bevarte hemmeligheter før det blir grillet. Det blir så servert  på store spyd. Servitørene kommer rundt til bordene og skjærer av kjøttstykker, så store og så mye du ønsker, rett på din tallerken. Himmelsk godt og en riktig opplevelse!

Rio de Janeiro er ikke bare vakker natur, fantastiske strender og glamour  dessverre. Det finnes over 200 ulike favelaer i og rundt byen. Brasil er ett av landene i verden som har størst forskjell i levestandard mellom fattig og rik. Det gir seg utslag på mange ulike måter. I Brasil er det ikke uvanlig at de rikeste benytter helikopter att og frem til jobb mens de fattige benytter beina. Kontrastene er enorme.


Favela

Favelaene i landet oppstod i 1880-årene når slaveriet opphørte og både frigitte slaver og ubemidlede behøvde steder å bo. Her slo fattige seg ned og begynte å bygge sine provisoriske hus uten byggetillatelser fra myndighetene. Ofte så tok man det man fant av ulike bygningsmaterialer og satte sammen til enkle boliger, disse områdene lå ofte i de høye skråningene rundt byen der hvor ingen andre ville bo. Der har man i dag den vakreste utsikten over byen og de rikes områdene. I dag sier man ofte på skøy at de fattige ser ned på de rike og de rike ser opp på de fattige i Rio. I dag er det ikke bare fattige som bor i favelaene, folk fra middelklasse og lavere middelklasse til de aller fattigste lever i de ulike favelaene. Mange av innbyggerne har helt vanlige jobber som servitører, hotellansatte, frisører og butikkpersonale, ikke bare narkolangere og bandeledere . Opp til 200 000 mennesker bor i de største favelaene i Rio. Her finnes restauranter, butikker, barer, banker og alt som hører med til en vanlig bydel. Politiet har gjort mye for å renske opp i kriminaliteten i områdene, nå er det populært å reise på guidede favelaturer som selskaper fra de ulike bydelene arrangerer. Dog så er det lurt å holde seg unna favelaene i den nordre bydelen i Rio, der hersker fortsatt lovløsheten side om side med både håpløshet og elendighet.

Ingen bør besøke dette mektige landet uten å ha sett det som av mange regnes som verdens største fossefall. Iguazu Falls består av 275 fosser som ligger på grensen mellom Brasil og Argentina. Det er en helt fantastisk naturopplevelse å besøke området som gjør andre fosser til små bekker.


Iguazu Falls sett fra den Brasilianske siden

Iguazu eller Iguacu-fallene ligger i elven Iguazu. Navnet mener man kommer fra ett gammelt indiansk ord for mye vann. På begge sider av grensene er det opprettet store nasjonalparker som kom på Unesco sin verdensarv liste i 1984 og 1986.

Godt tilrettelagt for turister med gangbroer

Vil du få ett inntrykk av hvordan det er å stå på en av gangbroene, kan du klikke på videosnutten under. Dette er helt spektakulært og en opplevelse uten sidestykke.
Rett ved Djevelens Hals på den Argentinske siden

I dette fantastiske området sies det å finnes foruten regnskog, over 2000 forskjellige plantearter, 400 ulike fuglearter,  puma og jaguarer. De to sistnevnte har jeg selv kun sett på bilder. Ett besøk her bør inkludere 2-4 dager, man kan faktisk gå i dagevis å se nye fossefall fra ulike vinkler og sider. Besøk her er meget godt tilrettelagt av myndighetene på begge sider av grensen med gangbroer og oppmerkede stier. Parkene har egne guider som fører grupper rundt i de ulike delene. Det er per i dag helt uproblematisk å krysse grensen til Argentina, for man bør oppleve fossene fra begge sider. Aller enklest er det naturligvis om man reiser på en arrangert tur hvor alt er tilrettelagt på forhånd. Det er flest fossefall på den Argentinske siden, mens det sies å være den beste utsikten fra den brasilianske. Aller best er det å besøke fossene på vår eller høst, da er det best temperatur og mest vann. Det er alltid lurt å ta med en lett reindress eller regnjakke. Husk på at det er veldig varmt og fuktig, så ikke for tette klær. Dog så kan det være bra å ha noe som beskytter kamera og mobiltelefon etc. Noen av bildene mine er tatt etter store regnfall lenger opp i elven, noe som har ført til den røde fargen på vannet.


Hotel San Martin Resort & Spa


Det er flere steder å bo i området Iguazu. Min favoritt, Hotel San Martin Resort & Spa, ligger nært til inngangen til nasjonalparken i ett vakkert område. Her finnes fine rom, hyggelig restaurant og bar samt ett flott hageanlegg med svømmebasseng. Hotellet kan virkelig anbefales og har en perfekt beliggenhet. Rett ved hotellet og inngangen til Nasjonalparken finnes også en annen flott park. Parque das Alves er en eksotisk park med planter, ulike fugler, mange papegøyer og sommerfugler. Absolutt verdt ett besøk når man er i Iguazu.Når man først er i området er det også spennende å se en av verdens største demninger, Itaipu, som ligger ved Parana-elven. Demningen var verdens største frem til den store demningen i Kina, tre kløfters demning, stod ferdig. Demningen ligger på grensen mellom Brasil og Paraguay, så ved ett besøk her får du med deg to land på en dag. Selve demningen er hele 7700 meter lang og 196 meter høy, første del ble innviet i 1984. Størstedelen av kraftproduksjonen blir benyttet av Brasil.
Når man besøker Brasil kan man nesten ikke unngå å se en mengde butikker med de svært populære sandalene Havaianas. Produktet som for over femti år siden ble laget for de fattige som en svært enkel badesandal populært kalt flipp flopp. I dag bruker "alle" denne sandalen som selges fra de helt enkle laget til fotball-VM i grønt og gult med det brasilianske flagget, til de luksuriøse modellene som vi ser på motevisninger verden over. Butikkene finnes ssnart over hele verden inkludert mange flyplasser. For mange noe av det mest populære man kan kjøpe med seg hjem fra ett besøk i landet. I dag er Havaianas en av verdens største skotøy produsenter med en omsetning på over ti milliarder kroner.


Havaianas


Brasil er ett av verdens største jordbruksland, verdens største kaffeprodusent og verdens nest største produsent av soya. Brasil har også verdens største tropiske skog hvor ca 30% av verdens gjenværende regnskog finnes. Norge er en stor bidragsyter til både Regnskog-fondet såvel som Amazonas-fondet. Amazonas er verdens største regnskog hvor man regner med at 60% av skogen finnes på brasiliansk territorium. Man regner med at mer enn 25 millioner mennesker lever i Brasils del av Amazonas. Mange rekorder altså, men virkelig ett land som kan anbefales som turist med store naturopplevelser og hyggelige mennesker.

Norge og Brasil har de siste årene hatt utstrakt samarbeide innen både olje, gass og teknologi. Mer enn hundre norske bedrifter er representert i landet, Norge eksporterer også store mengder klippfisk til Brasil. Motsvarende importerer Norge blant annet mye kaffe og soya.

Det er så mye mer man kan fortelle om Brasil og de ulike områdene. Jeg nøyer meg foreløpig med dette.

Mange synes det er enkelt og greit å være med på en organisert tur som viser frem noen av områdene beskrevet ovenfor.

Har du lyst til å se flere bilder fra Brasil kan du klikke på linken under:

https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157663238791374


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar