fredag 20. mai 2016



Historiske Cuba


Cuba - revolusjon, historiske helter, Fidel Castro, rom, sigarer, vakre kvinner og turkis hav for å nevne noe. Denne vakre øya som er den største av øyene i det karibiske hav har så mye spennende historie å fortelle. Fra spanske erobrere og rike plantasjeeiere til den forferdelige slavehandelen, her opplever man en kakofoni av gammelt og nytt til smektende rytmer og cubanernes smilende vennlighet. Ønsker man å oppleve Cuba under Castro sin ideologi, skal man ikke vente så veldig lenge med å besøke øya.

Republikken Cuba ligger i den vestindiske øygruppen De store Antillene. Landet består av hovedøya Cuba, den mindre øya Isla de Juventud (Ungdomsøya) og rundt 1 600 småøyer. På Cuba finnes fine bukter, praktfulle strender, høye fjell, vakker natur og mange små og store byer. Det bor rundt 11,3 millioner mennesker på Cuba, 2,2 millioner i den sjarmerende hovedstaden Havanna.


Før europeerne ankom til Cuba bodde det tre indianske folkegrupper på øya; siboney, arawak og taino. Siboney og arawak var nomadefolk som levde som jegere. Taino levde av jordbruk og dyrket blant annet mais, bønner, squash og tobakk. Den 29. oktober 1492 steg Christoffer Colombus i land på Cuba, speiderne kunne rapportere at de innfødte virket fredelige. Colombus seilte videre, først på begynnelsen av 1500-tallet ankom spanjolen Velasquez for å lete etter gull. Da estimerer man at det bodde rundt 100 000 indianere på øya. I løpet av noen tiår var det kun ca 2 000 tilbake, de fleste ble utryddet av forfølgelser, tvangsarbeid og europeiske sykdommer som indianerne ikke hadde motstandskraft mot. Spanjolene mistet snart interessen for øya med unntak av Havanna og områdene rundt hvor det ble dyrket tobakk. Havnen i Havanna ble viktig som havn hvor skip kunne proviantere.

På 1600- og 1700-tallet ble øya igjen verdifull for Spania på grunn av den lønnsomme eksporten av sukker. For å få nok arbeidskraft til sukkerplantasjene måtte man importere slaver fra Afrika. Samfunnet var strikt oppdelt hvor de hvite født i Spania tilhørte overklassen som styrte, deretter kom kreolene (hvite født på øya), så frigitte slaver og til slutt slavene som var nederst på rangstigen. Slaveriet på Cuba ble først avskaffet så sent som i 1886. Fra slutten av 1700-tallet ble Cuba mer og mer avhengig av USA som økonomisk partner for sine eksportvarer. Hundre år senere ble øya stadig preget av opprør mot Spanias overherredømme. Nasjonalhelten og journalisten Jose Marti ledet befrielsesaksjonen, han døde i 1895 i møte med den spanske styrken. For å beskytte sine økonomiske interesser på øya erklærte USA krig mot Spania i 1898. Det endte med frihet fra spanjolene, men ble undergitt en amerikansk okkupasjon som endte med det såkalte "Platt Amendment" hvilket gav USA rett til å gripe inn militært om de ønsket det. Samtidig bygde USA marinebasen Guantanamo som de fortsatt besitter på sydøst-spissen av øya. Frem til revolusjonen på slutten av 1950-tallet ble øya styrt av diktatorer og såkalt demokratiske regimer hvor korrupsjon var utbredt.


Advokaten Fidel Castro forsøkte ved flere tilfeller å styrte regimet. Det var først i 1956 som Castro etter å ha vært forvist til Mexico kom tilbake med argentinske Che Guevara og flere rebeller i båten Granma. Etter mange mislykkede forsøk var det først i 1959 at diktatoren Batista ble drevet på flukt og Castro kunne ta over. Revolusjonens helter blir udødeliggjort med utallige bilder over hele øya. Helt unge er de ikke lenger, brødrene Fidel og Raoul Castro som drar mot 90 år.

Etter revolusjonen innførte man en omfattende jordreform, nasjonaliseringer og sosiale forbedringer for folk flest. Dette førte blant annet til at regimet kom i konflikt med mektige amerikanske interesser. Castro støttet etter  hvert den sovjetiske varianten av kommunisme, USA innfører importforbud av mange Cubanske varer og støtter eksil-cubanere sitt angrep på regimet. Dette kulminerer i den mislykkede invasjonen av Grisebukta i 1961 og total handelsboikott fra USA sin side.

Hovedstaden Havanna er en by som tydelig viser sin fordums storhet. Den historiske gamlebyen som finnes på Unesco sin verdensarv liste er praktfull med ett yrende folkeliv. Dog så skal man ikke langt før man vil se loslitte hus og bygninger hvor fattigdommen er stor. Mangel på de fleste varer på grunn av handelsblokaden fører til svært vanskelige tilstander for folk flest. Noe så vanlig som såpe er stor mangelvare og noe en turist bør hamstre med seg til gaver.

Det finnes vel ikke noe sted i verden hvor det finnes så mange gamle amerikanske biler som nettopp på Cuba. I Havanna er nok standarden høyere enn ellers på øya. Bilene er ofte den viktigste eiendelen til en familie. De blir tatt godt vare på og mange av de ser praktfulle ut. Det sies at Cuba har svært gode bilmekanikere som er meget oppfinnsomme takket være mangelen på deler på grunn av handelsblokaden.

Under forbudstiden i USA ble Havanna en lekegård for rike og berømte såvel som mafia. Naturligvis behøvde man gode bosteder som Hotell Nacional. Hotellet er bygget i spansk kolonistil og har ett fint hageområde.Her har berømtheter bodd i årtider, presidenter og andre statsledere. Ett
must ved ett besøk er å smake en drink i den berømte baren på hotellet. Her finnes bilder av mange av de som har besøkt stedet tidligere.







Mer tekst og flere bilder kommer de neste dager!

Du kan også se flere bilder ved å klikke på mitt fotogalleri på fremsiden eller klikke på linken her:

https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157664686305896

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar