tirsdag 18. august 2020



Keukenhof - tulipaner i lange baner


Keukenhof er navnet på den fantastiske blomsterparken som ligger utenfor Lisse i Nederland. Her snakker vi bokstavelig tulipaner i lange baner. Ett besøk her er uten tvil vårens vakreste eventyr med sine uforglemmelige farger og sammensetninger. Hver høst starter gartnerne å planlegge neste års tema som skiftes hvert år. Det blir plantet ut over syv millioner tulipaner i ulike farger som skal glede og begeistre besøkende de korte ukene som parken er åpen. Hit kan man komme igjen og igjen for å oppleve de mest spektakulære blomsterarrangementer. Parken bugner av tulipaner, men det finnes også mengder med hyasinter og andre løkblomster, flotte utstillinger med orkideer, roser og andre bomster. Har du ikke opplevd dette så sett det høyt opp på din liste. Keukenhof med alle sine farger er virkelig ett spektakulært fyrverkeri!



Keukenhof sin historie går helt tilbake til 1400-tallet og comtesse Jacoba von Beieren som samlet frukt og grønnsaker til slottet i området. Selve slottet Keukenhof som ligger rett ved parken ble bygget i 1641, deretter ble hageanleggene i 1857 redesignet til engelsk hagestil som er en del av parkanlegget vi ser i dag. I 1949 var det en gruppe med de tjue ledende blomsterløk produsentene som kom sammen og diskuterte, de bestemte seg for å benytte området til å dyrke løkblomster. I 1950 åpnet parken dørene for publikum, noe som siden har vist seg å være en stor suksess. Parken holder åpent kun 8 uker på våren hvert år, så det er kort tid til å vise frem de fantastiske anleggene.



Nederland og Keukenhof er først og fremst kjent for tulipaner. Den vakre løkblomsten sies opprinnelig å komme fra Persia hvor den så ble ført til Konstantinopel, dagens Istanbul. Fra sultanens hoff i den berømte byen ble det osmanerne som førte tulipanen til Europa på 1500-tallet, der skulle den bli høyt elsket og beundret. Tulipaner ble mer og mer vanlig i de fleste Europeiske land på slutten av 1600- tallet. Tulipanen kom først til Nederland hvor den skulle bli en høyt skattet løkblomst. Ingen annen blomst skulle få en så spennende hisorie med så stor innflytelse på både økonomi, kultur og politikk som nettopp tulipanen. Til å begynne med var det kun overklassen som hadde råd til å investere og skaffe seg den vakre løkblomsten. Folk overbød hverandre for å skaffe seg den praktfulle handelsvaren som ble ett viktig middel for å vise status og velstand. Galskapen skulle føre til tulipanmani hvor folk satset mer og mer for å skaffe seg løker. Løken kunne være verdt mer enn sin vekt i gull. Enorme summer ble satset og formuer tapt da det store børskrakket, også kalt tulipankrakket, inntraff i 1638. Hele formuer gikk tapt på grunn av tulipankrakket og landets og verdensøkonomien gikk inn i en vanskelig periode. 



Nå du flyr inn over Nederland på våren, enten du skal bytte fly på Schiphol eller besøke Amsterdam og Keukenhof, vil du ofte se ett spektakulært skue fra luften. Kilometervis med tulipanåkre i ulike farger brer seg ut i noe som føles som det uendelige. Nederland er verdens største produsent av snittblomster som nettopp tulipan. De fleste steder inkludert flyplassen selges det tulipanløker året rundt.


I 1596 førte den norske legen Henrik Høyer med seg en mengde løker og knoller hjem til Bergen. Våren etter blomstret de første tulipaner i Norge, noe som førte til en veldig populæritet. I dag er tulipanen Norges mest populære snittblomst. Det produseres over 80 millioner tulipaner i Norge hvert år. Det vil si at i tulipansesongen selges det over en halv million norskproduserte tulipaner hver dag i Norge. Det er kort vei fra produsent til forbruker, noe som skal sikre at vi får kjøpt ferske blomster som vi kan nyte så lenge som mulig.





Nederlands hovedstad Amsterdam er en vakker by. Byen er kjent for sin flotte arkitektur og sjarmerende kanaler. Byen har en avslappende atmosfære og har mange flotte museer. Ett kanalcruise er en flott opplevelse for å få ett blikk på alle de ulike bydelene, vakre broer og den spesielle byggestilen. Det er fint å kombinere ett besøk i Keukenhof med Amsterdam eller noen av de andre hyggelige byene rundt. Ett elvecruise er kanskje den aller beste måten å oppleve landet på. Nederland er kjent for alle sine kanaler og små og hyggelige kanalbyer. På ett elvecruise får du oppleve flere av disse byene og  utfluktene  er inkludert og organisert, du slipper å stå i eviglange køer for å skaffe deg transport eller billetter til tulipanparken og andre attraksjoner. Enklere blir det ikke. 



Er du glad i tulipaner? Er du glad i blomster? Vil du har noe å se frem til? 

Bli med meg til Nederland og Keukenhof i slutten av april 2021. Da reiser vi ut på ett flott elvecruise på Rhinen på elv og kanaler. Dette blir kanskje vårens vakreste og mest fargesprakende eventyr. 

Du kan lese mer om turen her:

https://www.allertravel.no/elvecruise/rhinen/blomstercruise-pa-rhinen




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar