fredag 7. august 2020Vietnam - smilets land


Vietnam er ett mangfoldig land med fantastisk natur og spennende historie. Over alt møter man vennlige og smilende mennesker som ønsker en velkommen. Den gode maten og de flotte strendene er også med på å gjøre ett besøk virkelig vel verdt. Det langstrakte landet har store forskjeller i kultur og tradisjoner fra nord til sør. I nord finner vi hovedstaden Hanoi med sine vakre kvartaler fra Indochina tiden, i sør tidligere Saigon, nå Ho Chi Minh byen. Kolonial historie og kommunisme preger landet som har vært styrt og okkupert i århundrer av fremmede makter. Vietnam har fortsatt steder som er ganske så uberørt av turisme, men landet blir stadig mer og mer populært for besøkende og har ett meget gunstig prisnivå.

Det langstrakte Vietnam strekker seg ca 1600 kilometer fra Tonkin bukta i nord til Thailand-gulfen i sør langs Sør-kina havet. To fruktbare og folkerike deltaområder ligger i hver sin ende av landet. I nord renner Song Hong, eller Den røde elven, gjennom de kinesiske grensefjellene og bygger ett deltaområde ved Tonkinbukta.  Hovedstaden Hanoi og havnebyen Haipong ligger her. I sør renner Mekong som er en av Asias lengste elver ut i ett vidstrakt delta. Mekongdelta er mer enn dobbelt så stort som Røde elvens delta. I utkanten finner vi landets største by, Ho Chi Minh byen, tidligere Saigon. 

Vietnams flagg
I dag viser offisielle tall at det bor rundt 98, 2 millioner mennesker i Vietnam. Folketallet ble regulert i en ganske hard familiepolitikk for å begrense befolkningstilveksten. Vietnam er i dag ett av verdens få gjenlevende kommunistland. Men det mykes stadig opp mer og mer, ikke minst med tanke på turisme som kan tilføre kapital. Spesielt i nord merker man at befolkningen fortsatt er stolt av revolusjonen og Ho Chi Minh som den store lederen. Så er det også her som han har fått sitt mausoleum. Det er så populært blant besøkende  at man ofte må regne med flere timer i kø for å komme inn for å se den balsamerte lederen når det er åpent for publikum.

I Vietnam finnes hele 54 etniske folkgrupper, men de aller fleste vietnamesere tilhører vietfolket. Vietnamesisk eller kinh, er det offisielle språket, men det finnes over 30 ulike minioritetspråk. De mest tettbefolkede områdene er de to deltaområdene og storbyene langs kysten. I høylandet finnes det store  fjellområder med høye fjell og store områder hvor det bor få mennesker. Klimaet i nord og i høylandet kan være temmelig kjølig på vinteren, mens i sør er det varmt og fuktig året rundt.


Ho Chi Mihn Mausoleum i Hanoi
En av de største attraksjonene i hovedstaden er Ho Chi Minh sitt mausoleum. Her ligger landsfaderen, ofte omtalt som Onkel Ho, begravet. Onkel Ho døde i 1969 og regnes som grunnleggeren av det moderne Vietnam. Han ble 79 år, og var utdannet lærer, studerte i både England og Frankrike samt hadde opphold i det gamle Sovjetunionen. Han var statsminister og senere president og en forkjemper for Vietnam sin frigjøring fra fransk Indochina, såvel som ett forent Vietnam. Hanoi har siden 1000-tallet vært hovedstad mer eller mindre frem til i dag, både i Nord-Vietnam såvel som fransk Indochina. I dag er byen den nest største i landet etter Ho chi Minh byen som fortsatt kalles Saigon på folkemunnen.
Det er mye å oppleve i den sjarmerende hovedstaden. Den berømte toggata som vi ser på bildet er verdt ett besøk. Her passerer togene fra sør flere ganger daglig. Det er såvidt toget har plass til å passere mellom husene. Kafeer, butikker og lokale beboere må rydde inn varer og sitteplasser flere ganger i løpet av dagen når togene dundrer forbi. Her er det smalt og trangt ved passering. I Hanoi finner vi ett veldig interessant, etnologisk museum. Her vises livet til de ulike minoritetene i landet. Videre så finner vi også Hoan Kiem sjøen og litteratur-templet. Det er også populært å oppleve hovedstaden i sykkel taxi, noe som bør prøves!

Rundt 3 timers kjøring fra hovedstaden ligger spektakulære Halong Bay. Bukta som huser rundt totusen kalksteins topper kom på Unesco sin verdensarv liste i 1994. Det er ett ufattelig vakkert sted, og å seile i dette området er uforglemmelig. Det er så særegent at det finnes knapt ett lignende område på kloden. Det finnes både dagsturer så vel som båter med overnatting i en eller to netter. Det finnes flere flytende fiskelandsbyer så vel som enorme grotter i bukta. Grottene som kan besøkes er enorme og har mengder med stalagmitter og stalaktitter. Halong Bay har ett rikt marint liv med rundt to hundre fiskearter.Flytende landsby

Det er ikke så mange flytende landsbyer igjen i Halong Bay. Det kommer av at myndighetene forsøker å få familiene i landsbyene til å bli bofaste på fastlandet. Dette er viktig for at barna skal få en ordentlig skolegang selv om det har vært provisoriske skoler og flytende klasserom frem til nå i de ulike landsbyene. I dag er det fem flytende landsbyer tilbake hvor man lever helt og holdent av å fiske. Jeg har besøkt en av dem flere ganger. I Cua Van er det opprettet ett kulturelt senter og museum for å vise historien til området og folket som lever her. Det er sponset med midler fra Norge.Cruisebåten jeg og gruppene mine har bodd på.

Det er en flott opplevelse å være på seiltur i Halong Bay. Cruisene som jeg pleier å gjøre har to overnattinger om bord på båt. Det må være såpass for å finne roen og kunne nyte de flotte opplevelsene synes jeg. Det er uendelig vakkert å våkne blant alle de spektakulære formasjonene,  grønt vann og stille omgivelser. På soldekket pleier dagen å  starte med Thai chi, en populær treningsform i Vietnam. Om bord nyter man deilig mat og godt drikke med flott utsikt fra soldekket. Maten har vært upåklagelig og de reneste kunstverk. Jeg synes at ett besøk i Vietnam bør inkludere noen dager i den hyggelige byen Hoi An. Byen som ligger ved Sør-Kina havet ligger omtrent midtveis i det langstrakte landet. En times flytur sørover fra hovedstaden ligger flyplassen ved Da Nang. En kjøretur på 40 minutter bringer deg så til Hoi An området. Her finnes det milevis med flotte strender, man kan slappe av og nyte noen dager i kombinasjon med å utforske den koselige byen. God mat, sol, bad og muligheter til deilig massasje gjør dagene perfekte.

Bassengområdet på hotellet jeg pleier å bo
Bassengområdet på strandhotellet jeg har bodd flere ganger


Hoi An har en gammel bykjerne som kom på Unesco sin verdensarv liste i 1999. Gamlebyen er ett godt bevart område som gir en innføring i hvordan en sørasiatisk handelshavn så ut. I årene fra 1400-1800 tallet var Hoi An en av de viktigste handelshavnene i regionen. Storhetstiden for handel, import og eksport var 1600 - 1700 tallet. Både kinesere, japanere og portugisere har satt sine spor på gamlebyen som en gang i tiden var en del av det mektige Champa riket. 


Her finnes hyggelige gågater, mange restauranter, lokale markeder og ikke minst mange skreddere. Byen kalles også lanternenes by, noe vi forstår godt på kveldstid når man tar en gåtur lags elven som renner gjennom byen. Det er populært med en båttur i de opplyste småbåtene som er pyntet med lanterner i alle farger og fasonger.

I Hoi An er det mulighet for å få sydd seg en dress, kjole eller noen skjorter til en svært fordelaktig pris. Det tas mål, man velger stoff og farge og vips så er du klar for å prøve før siste finish gjøres. Det er både rimelig og eksklusivt å få skreddersydde klær som sitter akkurat som de bør. På under 48 timer kan du få en helt ny og skreddersydd garderobe. 
Kaffe og te er viktig i Vietnam som er en av verdens største produsenter av disse varene. Vietnam regnes som verdens 6. størtste teprodusent, og verdens fremste på produksjon av pepper. Men det er i hovedsak kaffe vi ser og hører om, da av typen Robusta. Robusta inneholder dobbelt så mye koffein som vanlig Arabica vi vanligvis bruker i Norge. Verdens mest eksklusive kaffe er den som Desmerkatten er med på å produsere i Vietnam. Desmerkatten er ett dyr som tilhører mårfamilien. Når man høster kaffebærene blir de beste lagt ut for desmerkatten som snuser seg frem til de med aller best kvalitet, disse spiser de da opp.  I løpet av 15-20 timer passerer de beste kaffebønnene tarmsystemet og dyrene nyttiggjør seg av fruktkjøttet.  Hver kveld kommer ca 200 gram bønner ut fra desmerkattens tarmsystem hvorpå enzymer er nedbrutt og smaken har blitt både rund og god. Skikkelig kvalitetskaffe som er meget kostbar, men som produseres på en nokså spesiell måte. Verdens mest eksklusive kaffe har en kilopris på over totusen norske kroner. Drittkaffe får plutselig en ny mening. Vietnam regnes som verdens nest største risprodusent.  Ris er en svært viktig matvare for mange av verdens fattigste land.
På en reise i Vietnam så hører ogå ett besøk i gamle Saigon med. Byen har mye å tilby, og både det gamle postkontoret såvel som Notre Dame Basilikaen hører med. Men mest interessant er ett besøk på Krigsmuseet. Man kan ikke reise til Vietnam uten å tenke på Vietnam krigen eller "the American War" som Vietnameserne kaller den. Krigen foregikk fra 1957-1975 og startet som ett opprør i Sør-Vietnam mot lederen Diem, det utviklet seg så til en borgerkrig  hvor USA snart skulle intervenere. 


På museet finnes en grufull men viktig utstilling fra krigens dager. Den forteller mye om årene USA var tilstede i landet. Det ble slupper mer bomber over Vietnam disse årene enn over hele verden samlet under andre verdenskrig. Dette sier litt om hvor omfattende amerikanske bombeflyene B-52 bombet. Vi ser også  grufulle spor av USA sin kjemiske krigføring i landet med blant annet giften Agent Orange. På museet kan man se fostre med store misdannelser og bilder at folk med to hoder, tre armer osv. Selv i dag blir det født mennesker med store misdannelser etter amerikanernes kjemiske våpen.Ett sted som er ett must er å besøke er Cu Chi tunnelene utenfor byen. Her får man en god omvisning og oversikt over området der hvor Vietcong bodde under krigen. I ett tunnelsystem som opprinnelig var over 200 km langt, bodde og levde familier i årevis i mange etasjer under jorden. Systemet ble først gravd ut for å bekjempe franskmennene, siden benyttet mot amerikanerne med godt resultat. Her ble barn født og skolegang ble gjennomført, små sykehus, kjøkken og arsenaler ble bygget. Stadige angrep fra amerikanske soldater førte til at mange vietcong soldater og deres familier ble drept, gasset til døde og andre bestiakalske dødsårsaker. Vietcong på sin side gravde ut feller i bakken hvor amerikanerne ble spiddet på spyd og andre kreative feller for å gjøre slutt på fienden. Matmangel var vanlig og mange spiste kun kassava, en potetlignende sak.
 
Ho chi Minh byen, tidligere Saigon, er Vietnams største by med over 6 millioner innbyggere, regner man med storområdet så snakker vi rundt 10 millioner.   Navnet Saigon forsvant offisielt i 1976 da sør og   nord ble gjenforent til ett Vietnam. Det er aldri   kjedelig i denne byen som sies å aldri sove. På   hvert gatehjørne pulserer det av liv og røre, restauranter, forretninger og markeder. Byen er også kjent for alle sine mopeder som bebeoerne flittig benytter. Mange av byens hotell har basseng på taket da klimaet er varmt året rundt. Det er ganske heftig å ligge i bassengområdet på taket og se byen langt der nede eller ta en drink i en av de mange skybars.Hovedpostkontoret med bildet av Ho chi Minh er ett populært besøk for turister


Ett besøk i Mekongdelta hører med. Mekong som er en av verdens lengste elver ender i ett enormt delta fordelt på ni armer før den munner i Sør-kina havet. Området er viktig både for fiske og jordbruk. Vietnam er verdens nest største produsent av ris, mye dyrkes i deltaområdet. Her kan man høste risen tre ganger i året til glede for risbøndene. Hverken bønder eller andre i Vietnam eier jorda som tilhører staten, men man får leie jorden. Ris er viktig og de siste tjue årene har risbøndene vært fritatt fra skatt. Det produserer også mengder av kokosnøtter i dette vakre området. Ett cruise på Mekongelva er en flott opplevelse enten man opplever noen timer eller dager. Jeg har også opplevd padleturer i små kanoer som kan være en stille og vakker opplevelse. 

Bildet har jeg tatt på middagscruise på
Saigon River. Vietnam er ett sekulært land, men vi finnr likevel flere religioner. De viktigste er buddisme, konfusianisme og daoisme. Men det finnes også kristne, muslimer og cao dai såvel som flere små og lokale religioner.

Vietnamesisk mat er virkelig en opplevelse som ofte serveres som små kunstverk. Maten er kortreist, smakfull, ikke sterkt men likevel med mange spennende krydder. Suppen Pho omtales ofte som nasjonalrett, ellers serveres det vårruller i alle smaker og varianter. Ris eller nudler er en viktig ingrediens i det meste. Det produseres mye godt øl i landet tilsympatiske priser, ofte rundt 7-10,- norske kroner. Det finnes mange gode viner som er importert fra Australia eller Sør-Amerika og selges til svært gode priser på restaurant. Det produseres også vietnamesisk vin som nok ikke helt når opp til den importerte.


Vietnam er ett fantastisk land som jeg gleder meg til å  besøke igjen. Jeg ser frem til å møte dette varme og vennlige folkeferdet igjen, jeg ser frem til all den gode maten, luktene og lydene. Min neste reise til det vakre landet er i mars 2025. Har du lyst til å være med?

Du kan lese mer om turen her:

VIL DU SE FLERE BILDER FRA VIETNAM? Klikk på linken under så kommer du til flere av mine bilder fra landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar