tirsdag 16. oktober 2018Julemarked – en økende førjulstradisjonDet er ikke mye som skaper en så flott julestemning som å besøke ett av Europas julemarkeder. Flere og flere velger å ta noen fridager i førjulstiden for å reise og oppleve noen av de stemningsfulle julemarkedene. I Europas tysktalende land har julemarked vært en viktig tradisjon siden slutten av1200-tallet. Den gangen ble det først organisert som hjelp til handelsmenn og deres salg av lokale varer. I dag er det fortsatt lokalt håndverk, men også julepynt, kortreiste matvarer og alt annet hjertet begjærer. 
Julemarkedet foran Rådhuset i Wien er magisk.


Rådhuset i Wien

Ett av de eldste og mest stemningsfulle av alle Europas julemarkeder finner vi i Wien. Den gamle keiserbyen har mange forskjellige julemarkeder som er vel verdt ett besøk. Foran det vakre rådhuset finner vi et av Europas eldste julemarked med spor tilbake til 1290-tallet. Her finnes over 150 ulike salgsboder i flott atmosfære og vakre omgivelser. Dette julemarkedet er alltid på listen over Europas fem beste markeder hvert år. Wien har mange markeder med forskjellige tradisjoner, noen fokuserer mest på mat og andre med forskjellige typer pynt, de fleste har en god blanding.
Bratislava har fine julemarked 
Europas flotte julemarkeder er ikke bare en måte å handle fine produkter på, de er også svært viktige for den lokale befolkningen som ett samlingspunkt. Gamle tradisjoner skapt gjennom århundrer har gjort førjulstiden til en svært sosial tid. Julemarkedene er stedene hvor befolkningen møtes både etter jobb på hverdager såvel som i helgene. Her spiser og drikker man, her er ofte forestillinger, julemusikk og kor som synger. Det kan være folkedans og annet sosialt. Dagens middag inntas, man koser seg med en varm Gluhwein eller en Rompunsj.  


Mange godsaker på det store julemarkedet i Budapest.Deilig Gluhwein og Rompunsj å varme seg på.

Lukten av brente mandler, nøtter og pepperkaker hører alltid med. Stemningen er fantastisk, glad latter og hyggelig atmosfære venter de som kommer på besøk. På julemarkedene finnes små og store salgsboder, ofte laget som små trehytter. Alle er de fint dekorert med flott julepynt, vakkert lyssatt, og stemningsfull musikk.
Julekopp fra julemarkedet ved Maria Therezien Platz i Wien

De aller fleste julemarked har forskjellige kopper man får servert drikkevarer i. Dette er ett forunderlig system hvor man kjøper en kopp med det innholdet man ønsker som  gluhwein, jagerpunj, rompunsj eller annet å styrke seg på.  Man betaler en sum for koppen,  og en for innholdet, om du ønsker kan du levere tilbake koppen og får da tilbake 1-2,-euro. Men, om du vil kan du ta med deg koppen til en annen bod og smake noe annet der. Så koppen kan brukes flere ganger over hele området. Siden hvert julemarked har sin egen kopp, har det blitt tradisjon for mange å samle på disse. Det kan være nye motiver fra år til år eller merket med årstallet. Jeg selv har en liten kolleksjon som tas i bruk hvert år.Håndlagede julekuler.
Besøker du ett julemarked har du mulighet til å handle alle dine julegaver på ett område. Her venter helt andre ting enn hva du vil finne i butikkene hjemme. Ofte er det ekte håndverk som er produsert i området, julepynt som er håndlaget i nærmeste landsby eller lokale matvarer produsert av bonden som selger det. Men, man behøver ikke være så interessert i å handle for å reise på julemarked, for noen er det stemningen og atmosfæren som trekker aller mest. De fleste julemarkedene i Europa åpner i midten eller slutten av november. Mange stenger til jul, mens noen omvandles til nyttårsmarkeder og holder åpent en uke eller to lenger. Godlukt å få kjøpt.
Det er mange måter å oppleve julemarked på. Det kan være på egenhånd, mens fler og fler velger å være med på en gruppereise der hvor transport er organisert sammen med kulturelle innslag. Da får man ofte oppleve flere og ulike markeder på samme tid i forskjellige områder og land. Svært populært har det også blitt å oppleve flere julemarkeder ombord på en elvecruisebåt, dette er min absolutte favoritt. Da sjekker du inn på ett flytende hotell fint pyntet til jul. Du kan pakke ut,  nyte stemningen ombord på skipet som seiler fra ett sted til ett annet hvor både forskjellige julemarked og land venter. På elvecruise på Donau kan du oppleve hele 3 land og ulike julemarkeder i 3 hovedsteder på en og samme tur. Alle er de forskjellige, noen har mest vekt på mat og andre på ulike produkter. Det er fantastisk å våkne opp i ett nytt land og en ny hovedstad hver morgen og bare se frem til dagens spennende besøk.Det vakre parlamentet i Budapest


Kanskje er det din tur i år? Hva med ett julemarked-cruise på Donau sammen med meg?

Har du lyst til å bli med meg kan du lese mer ved å klikke på linken under.

https://www.allertravel.no/elvecruise/donau/julemarkedscruise-langs-donau

Neste turer blir på følgende datoer:

1 - 5. DESEMBER 2022

9 - 13. DESEMBER 2022Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar